Preparare alimenti per bambini con un frullatore
Il tuo bambino è pronto per il suo primo morso? Oefenhapjes kun je vaak al geven vanaf ongeveer vier maanden. Vanaf zes maanden is het tijd voor een uitdagende mijlpaal. Je kind heeft dan naast borst- of flesvoeding ook vaste voeding nodig.
Je kunt natuurlijk gaan voor de kant-en-klare potjes babyvoeding uit de supermarkt. Je kunt de groente- en fruithapjes voor je baby ook gewoon zelf thuis maken. Helemaal van verse ingrediënten. Potjes babyvoeding zijn zeker niet ongezond, maar veel ouders vinden het veel leuker om zelf de babyvoeding te maken. Bovendien weet je precies wat er in je eigen babyvoeding zit en dus wat je baby eet. Zelf babyvoeding maken is ook nog eens een stuk goedkoper.
Zelf babyvoeding maken: dit heb je nodig
Wanneer je vast voedsel wilt aanbieden in de vorm van een puree, zul je iets nodig moeten hebben om het voedsel te kunnen malen of pureren om te zorgen voor de juiste consistentie.
Je kunt een heel eind komen met een simpele vork of een aardappelstamper. Een stuk handiger is het wanneer je een blender gebruikt om de babyvoeding te maken. Een blender zorgt namelijk snel voor een mooi glad en heel gelijkmatig resultaat.
Hoe maak je zelf babyvoeding?
Wanneer je zelf babyvoeding wilt maken heb je het volgende nodig:
- verse groente of fruit
- een snijplank
- een scherp mes
- een blender
Voor het beste resultaat kun je het beste een blender gebruiken om zelf babyvoeding te maken. Met een vork lukt het uiteindelijk ook wel, maar een blender is makkelijker en zorgt voor betere menging en een mooie zijdezachte puree. Bovendien kun je gemakkelijker in een keer een voorraadje babyhapjes maken; dat scheelt je als ouders weer wat tijd.
Hygiëne
In de keuken zorg je sowieso altijd voor een goede hygiëne. Dat is wanneer je zelf babyhapjes gaat maken niet anders. Zorg voor een schoon aanrecht, een schone snijplank en een schoon mes. Na gebruik was je ook alles altijd goed af. Dat kan met een vaatwasser, maar natuurlijk ook gewoon een afwasje met de hand volstaat.
Zelf groentehapjes maken
Voor een babyhapje hebben groentes zonder toevoegingen de voorkeur. Het beste kun je dus verse groente of groente uit de diepvries gebruiken. Aan de potjes groenten is vaak zout en regelmatig ook suiker toegevoegd.
Het beste kun je beginnen met de wat mildere smaken, zoals bloemkool, boontjes, wortel, broccoli, pompoen of zelfs zoete aardappel. Je kunt ook courgette, aubergine of zelfs pastinaak proberen. De groenten met een wat meer uitgesproken smaak, zoals bietjes, spinazie of venkel kun je beter voor wat later bewaren.
Was de groente goed en schil deze wanneer dat nodig is. Snij de groente in kleine stukjes en kook of stoom de groente tot deze gaar is. De kooktijd verschilt per groente. Gewoon even proeven dus.
Daarna pureer je de groente samen met wat kookvocht tot een puree. Eventueel kun je nog wat extra water of zelfs (moeder)melk toevoegen.
Zelf fruithapjes maken
Volgens het Voedingscentrum is al het fruit geschikt om een baby fruithapje van te maken. Het beste kun je beginnen met zoete, maar milde smaken zoals banaan, appel, peer, meloen, avocado, abrikoos, perzik of mango. Wanneer dat goed gaat kun je ook andere smaken proberen. Bijvoorbeeld kiwi, aardbei, bosbessen en sinaasappel of mandarijn. Zorg ervoor dat je de fruithapjes maakt van vers en voldoende gerijpt fruit. Laat fruit uit blik of pot voor wat het is, want daar is vrijwel altijd veel suiker aan toegevoegd.
Was het fruit altijd eerst goed en schil het daarna in kleinere stukjes. Soms kun je het fruit het beste eerst even zacht koken of stomen voordat je het pureert. Appel kun je beter eerst even zacht koken bijvoorbeeld. Zachter fruit zoals een banaan of meloen kun je meteen blenderen tot fruithapje.
Voordeel van zelf gemaakte babyvoeding
Wanneer je zelf babyhapjes maakt kun je helemaal zelf bepalen hoe grof of fijn de babyvoeding moet zijn. Bij een potje uit de supermarkt heeft de fabrikant dat al voor je bepaald. Bovendien weet jij precies wat er in het hapje zit. Ook een fijne gedachte.
Bij het pureren van het voedsel geldt: hoe kleiner de baby, hoe fijner en gladder de structuur van de puree moet zijn. Een wat oudere baby kun je gerust een wat grovere puree met wat stukjes erin geven.
Een richtlijn bij het maken van babyhapjes:
- 4 maanden oud: Alleen zachte puree zonder stukjes. Voor een smeuïge puree kun je wat extra water of (moeder)melk toevoegen.
- 5 maanden oud: Dikkere puree, met wat minder toegevoegd water dus, maar wel nog steeds zacht en glad.
- 6 tot 9 maanden oud: Zachte puree met wat grovere stukjes groente of fruit
- 9 tot 12 maanden oud: Grof gepureerde voeding met stukjes groente of fruit
Bewaren van zelfgemaakte babyhapjes
Zeker in het begin zul je wel wat voeding overhouden, omdat de kleine nog maar weinig vaste voeding krijgt. Ook om jezelf flink wat tijd in de keuken te besparen is het handig wanneer je in een keer meerdere porties babyvoeding maakt. De blender is daarvoor dus ideaal. Met een blender kun je gemakkelijk in een keer een grotere hoeveelheid babyvoeding pureren.
Je kunt je eigen gemaakte babyhapjes bewaren in kleine bakjes van silicone, plastic of glas. Zelfgemaakte babyvoeding blijft in de koelkast tot twee dagen goed, de rest van de voorraad kun je dus het beste meteen invriezen. Vergeet ook niet om een stickertje op de bakjes te plakken waarop staat wat erin zit en wanneer je het hebt gemaakt. Ingevroren babyhapjes kun je het beter niet langer dan drie maanden bewaren.
Ontdooien en opwarmen van babyhapjes
Wil je een zelfgemaakt babyhapje geven, dan haal je die de avond vooraf al uit de vriezer. Laat het hapje afgedekt ontdooien in de koelkast. Moet het wat sneller, dan kun je een babyhapje eventueel ook ontdooien in de magnetron. Buiten de koelkast laten ontdooien wordt echt afgeraden vanwege de snelle ontwikkeling van bacteriën.
Opwarmen van een babyhapje kan op een aantal manieren. Het kan bain-marie door het potje of bakje in een pan warm water te zetten. Soms kun je daar ook een flessenwarmer er voor gebruiken.
Natuurlijk is de magnetron ook een handige hulp. Let dan wel goed op dat het hapje niet te warm wordt en roer de voeding bij het opwarmen regelmatig goed door. Proef ook altijd eerst even zelf om zeker te weten dat de voeding niet te koud of te warm is.